Vad är Värdskap?
KALENDER
PRENUMERERA NU

En gång i månaden kommer Värdskapsbrevet med en inspirerande historia, nyheter samt information om utbildningar och arrangemang!

Om värdskap - värdskapsfilosofin

Om värdskap - värdskapsfilosofin Nu kan du beställa värdskapfilosofin i tryckt format. Skriften är på 34 sidor och innehåller tio delar om värdskap och konsten att få människor att känna sig välkomna. Pris 55:-/st Vid beställning, kontakta kicki@vardskapet.se

NY BOK - LEDA SOM VÄRD

NY BOK - LEDA SOM VÄRD Den här boken är en hyllning till alla operativa chefer som får världen att fungera i verkligheten. 
Läs mer
BÖCKER FRÅN VÄRDSKAPET
DET GODA VÄRDSKAPET DET GODA VÄRDSKAPET
Boken om konsten att få människor att känna sig välkomna. En konst som utövas mot gäster, kollegor och oss själva.
Läs mer
SAGT OM VÄRDSKAP
Både hjärna och hjärta måste vara med.
KONTAKTINFORMATION
Post:
c/o United Spaces
Box 190
SE-101 23 Stockholm

Besök:
United Spaces Waterfront Building
Klarabergsviadukten 63
SE-111 64 Stockholm

info@vardskapet.se
Tel: 08-714 08 10
VÄRDSKAPET I SOCIALA MEDIER
Skriv ut
Värdskapsbloggen

En trygg hamn

Jan Gunnarsson
PUBLICERAD 3/12 12:7

”Jag kunde komma hem till min mormor, hon var alltid lika glad när jag kom och hon hade all tid i världen att vara med mig, att lyssna på mig och allt jag hade att berätta. Mellan mina långa utläggningar om vad som hänt och vad jag höll på med, lyckades hon ibland få in ett litet ’oj’, ’jaså’, ’nämen” och ’tänka sig’. Det kändes så gott att vara där”, sa en seminariedeltagare på min fråga när de verkligen känt sig välkomna i sitt liv, ”så bjöd hon på goda kakor också”.

Att få människor att känna sig fria, lugna, att vara sig själva, är vad det vackra ordet gästfrihet handlar om. En gästfrihet som uppstår när du lever som en trygg hamn där främlingar och vänner alltid kan hitta en tillflyktsplats, en fristad, på ett ibland stormigt hav. Gästfrihet är att vara en rymd där människor vi möter känner sig inkluderade, väntade där de känner sig fria att vara sig själva, att de känner sig hemma även när de inte är det.

Gästfrihet uppstår i ett möte präglat av närvaro, tillit och omtanke. Och tålamod, modet att tåla, när någon behöver lite mer tid eller har en annan uppfattning än vi har.

Gästfrihet är något som återfinns i alla livsåskådningar. Inom Islam är det ett centralt begrepp och det skrivs ofta om gästens betydelse i Koranen.

Inom Kristendomen likaså, där man finner följande text: ”Kom ihåg att visa gästfrihet, ty det har hänt att de som gjort det har haft änglar till gäster utan att veta om det.” Hebr. 13:2

I Buddismen talas det om Buddha som mötte alla människor som sökte upp honom på ett vänligt, välkomnande, engagerande och artigt sätt.

Judendomen har en vacker tradition som kallas den extra stolen, där det alltid ska finnas plats för en oväntad gäst.

Ubuntu är en afrikansk filosofi om mänskliga relationer. "Jag är vad jag är på grund av vilka vi alla är." Eller "Jag behöver dig för att vara jag och du behöver mig för att vara du."

Namaste är ett sätt att hälsa som ursprungligen kommer från Indien och kan översättas som: ”Jag bugar mig för dig”.

I vår del av världen har vi ordet värdskap, som är konsten att skapa just gästfrihet. Ett värdskap som består av tre delar; ett välkomnande förhållningssätt (hur vi tänker om andra och om oss själva), ett välkomnande beteende (hur vi är och hur vi gör i mötet med andra) och att som värd vara i ett välkomnande tillstånd (hur vi mår och hur vi känner oss i mötet med en gäst).

 I poesin finns otaliga dikter om gästfrihet. Här den vackra ”Värdshuset” av Rumi om att välkomna allt och alla:

VÄRDSHUSET

Att vara människa, som ett värdshus.

Varje morgon en ny ankomst.

En glädje, en depression, en elakhet

ibland en plötslig medvetenhet anländer

som en oväntad gäst

 

Välkomna och underhåll dem alla!

Även om det är en massa sorger,

som våldsamt drar igenom ditt hus

och städar ut alla möblerna

trots det, ta emot varje gäst hedersamt.

Han kanske gör rent

för något nytt

 

Den mörka tanken, skammen, ondheten

möt dem skrattande vid dörren

och bjud in dem

 

Var tacksam för vem som än kommer

för att alla har sänts

som en vägledare

från bortom

 

Kanske värdskap och gästfrihet kan liknas vid en mormor eller en farfar som erbjuder en trygg hamn där människor kan känna sig fria att vara sig själva.

DELA INLÄGG

Facebook Twitter Blogger