Sunda förnuftets värdskap

januari 9, 2018

Ibland brukar jag tänka att värdskap ofta handlar om att göra det vi inte behöver göra. Att vi tar ett steg till, när kanske ingen förväntar sig att vi ska göra det. Att vi följer känslan och låter vårt sunda förnuft styra.

Härom veckan var jag i Holland och träffade medarbetare på ett större sjukhus. I en paus kom en av deltagarna fram till mig och berättade när de senast inte följt manualen.

”För ett tag sedan hade vi en gammal dam på en av våra avdelningar. Hon låg ensam i ett rum och tittade mest i taket hela dagarna. Hon hade just inga släktingar och alla hennes vänner var borta.  Alltid blev hon glad när någon av oss kom i på rummet med mat eller för att höra hur det var. Man kunde se att hon visste att hennes återstående liv kunde räknas i några dagar. En kväll när en sjuksköterska kom in och satte sig på en stol för att säga god natt, räckte den gamla damen fram sin hand till sköterskan som om hon ville något. ”Är det något vi kan göra för dig?”, undrade sköterskan. Damen tittade henne i ögonen och sa; ”Min katt, min katt, jag skulle vilja få ha min älskade katt hos mig när jag dör.” ”Jag förstår”, sa sköterskan, ”men man får ju inte ha husdjur här på sjukhuset, det finns ju regler för sådant, förstår du väl”. ”Jo, jag vet, men du frågade om det var något jag önskade.” ”Tyvärr, sov gott nu.” ”God natt.”

Nu var det så att vår sjuksköterska inte kunde släppa det där med katten, så hon gick till överläkaren och berättade om damens sista önskan och att hon hade förklarat att det hela var emot reglerna på sjukhuset.

”Hämta katten, hämta den där katten på en gång!” sa överläkaren, ”och se till att den tas in i en väl försluten låda.” Någon dag senare somnade damen in med sin älskade katt vid sin sida.” 

Jag tänker att vi inte får glömma bort att använda lite sunt förnuft och inte alltid nitiskt stå fast i regler och manualer. En klädkedja utbildar sina nyanställda under en dag i vad som gäller och avslutar med, ”… och om manualen inte fungerar, använd ditt sunda förnuft, tänk efter hur du själv skulle vilja bli bemött i en sådan situation, det räcker långt!”

Vi får inte gå i ”rättvisans tyranni” fällan, att vi inte kan göra något för ”tänk om alla skulle…”. Tro mig, alla kommer inte att vilja det. Vi måste ibland våga se människan och hennes situation först och försöka anpassa det vi gör efter henne.

När lät du senast ditt sunda förnuft råda över regler och instruktioner?

Jan Gunnarsson