Ibland blir det tyst

April 1, 2020

”Jag har lagt fram en spegel vid handfatet, en sån med förstoringsglas”.

”Spegel, varför då”, lyckas jag få fram till hustrun genom strålarna där jag står i duschen med håret fullt av lödder.

”Du kan nog behöva en, med tanke på att du ser sämre och missar lite när du rakar dig, har jag sett”.

”Ähh, det är lugnt, jag behöver ingen spegel, men tack i alla fall”, mumlar jag och tänker att så dålig har synen ändå inte blivit, samtidigt som jag uppskattar hennes omtanke.

En halvtimme senare sitter jag på tunnelbanan mot Mariatorget och första föreläsningen efter en ovanligt varm och skön sommar. Funderar lite på inledningen vilket får min hand till hakan och upptäckeratt jag glömt att raka halva sidan av ansiktet.

”Jädrans, så här kan jag ju inte se ut”, tänker den orakade när han går av tåget.

Jag skulle träffa min kontaktperson några minuter före åtta. Runt hörnet hittar jag en ICA-butik. Som öppnar 08.00. Hm. Jag bestämmer mig för att vänta, köpa mig en hyvel, fixa till ansiktet och sedan springa till skolan där jag ska föreläsa 08.30 inför 100 personer.

Två eviga minuter över åtta öppnar dörrarna till hyvelbutiken. Springer fram till kassan.

”Hej, jag skulle behöva en rakhyvel, ta en sån där med turbo eller vad det heter!”

”Tre eller fyra blad?”, säger en nyvaken ung kassör.

”Kör på fyra!”

En stund senare står jag i en vrå vid utgången. Lyckas få ut hyveln från den hermetiskt tillslutna förpackningen. Ratsch. Jag råkar sätta i turbon rakt i hakan och jag känner hur något börjar rinna från hakan. Fort upp med handen och jag ser att det är rött och likt en norrlandsälv forsar ner från hakan. Jag lyckas rädda skjortan och ropar till en kassörska att jag behöver papper, mycket papper. Hon släpper allt hon har för händerna och tar mig med till personalrummet där hon hittar en första förbandslåda. Likt en mamma med sitt sjuka lilla barn, tar hon hand om mig. En stund senare lämnar jag butiken iförd ett plåster som vore jag clownen Manne.

Den första jag träffar är skolsyster, det var hon som tipsat om mig som föreläsare. På hennes rum blir jag ompysslad och får jag ett betydligt diskretare plåster. Några minuter senare står jag på scen.

 

”Hej Janne heter jag och vill tala lite om värdskap, konsten att få människor att känna sig välkomna. Bara så här inledningsvis, är det någon som känt sig välkommen på senaste tiden?”

Det blir tyst. Länge. Jag har lärt mig att våga vänta ut människor. Efter en stund räcker en kvinna upp sin hand.

”Jag kände mig välkommen igår”, säger hon lite halvhögt.

”Jaha och vad hände då, och tala gärna lite högt så alla hör”, vädjar jag utan att le för mycket med tanke på hacket på hakan.

”Jo, igår var första dagen jag var här. Jag är nyanställd. Lite pirrigt är det ju alltid att komma till en ny arbetsplats med nya kollegor, kultur och allt. Bara att hitta är ju inte så enkelt. Men direkt när jag kom in genom dörren mötte någon mig och undrade om jag behövde hjälp. När jag berättade att jag var ny, så blev han glad och sa välkommen till oss. Sedan fortsatte hela dagen på samma sätt. Alla hälsade mig välkommen och brydde sig om och tog hand om mig. Det var väldigt speciellt och jag vill passa på att tacka er alla för ert fina bemötande, jag kände mig verkligen väntad och välkommen. I morse kände jag en stor glädje att få gå hit, något jag inte känt på länge. Tack”.

Man kunde höra en knappnål falla. Efter en stund började någon applådera, snart stämde alla in.

Under några sekunder hade en människa talat. Till medmänniskor. Jag stod och tänkte på hur viktigt det är att vi ser människan i en splitter ny kollega, en gammal kund eller en orakad föreläsare i en butik.

 

Vid middagen undrade hustrun varför jag hade ett plåster på hakan.

 

Text: Jan Gunnarsson