Att bry sig om

April 8, 2020

För länge, länge sedan, i ett land långt borta, bjöd en god värd sina vänner på en ståtlig middag. Det var sång och musik och ett dignande långbord fullt av läckerheter. Efter ett tag frågade en av värdens bordsgrannar om det fanns salt, vilket hade glömts bort. Värden som ville att gästerna skulle må gott och njuta av maten, kallade till sig sin son.

”Kan du springa ner till marknaden och köpa lite salt?”
”Javisst, jag sticker iväg på en gång.”
”Tack, och tänk på att inte betala för mycket för saltet, och inte heller för lite.”
”Det ska jag inte göra”, sa sonen och gav sig av.
Bredvid värden satt en kvinna som förvånat sa, ”jag förstår att man inte ska betala för mycket för något, men varför sa du att han inte heller skulle betala för lite för saltet?”

Värden ställde ner sitt glas och förklarade, ”om det är någon som säljer sitt salt till ett pris som är mycket lägre än de andra, är det säkert en desperat människa, som kanske behöver pengar till mat för sina barn, och jag har lärt mina barn att aldrig utnyttja någon, att alltid bry sig om andra, särskilt de som har det svårt.”